0xporky писал(а):1. Із якою заявою я маю звернутись до військкомату, щоб отримати військовий квиток (заява про прийняття на облік, чи заява про отримання військового квитка).
Видача військовозобов’язаним військових квитків здійснюється на підставі заяви, згідно Додатку 1 до Порядку видачі, зберігання та знищення військових квитків осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого Наказом Міністерства оборони України № 206 від 10.04.2017 року.
На практиці заяву про видачу військового квитка зазвичай видають безпосередньо в Р(М)ВК, тобто заповнювати заздалегідь і приносити її з собою не потрібно.
0xporky писал(а):2. Враховуючи мій сімейний стан описаний вище (він не змінився до цього часу), чи підлягаю я мобілізації, або чи можуть мене викликати на збори резервістів. Як розумієте питання для мене важливе, оскільки не можу лишити хворого батька більше ніж на добу.
Ви маєте право на відстрочку від мобілізації згідно положень статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» — як військовозобов’язаний, зайнятий постійним доглядом за особою, що його потребує, за відсутності інших осіб, що можуть здійснювати такий догляд.
Вищевказана підстава також є поважною для звільнення від проходження зборів (
перелік).
0xporky писал(а):3. Чи має право військкомат відправити батька наприклад в будинок пристарілих, чи сепсіс на час мобілізаційних заходів, чи зборів резервістів.
Для цього немає жодних правових підстав.
0xporky писал(а):4. Який вид відповідальності мені загрожує за невчасне отримання військового квитка.
Це типова для призовників і військовозобов’язаних стаття 210 КУпАП, якою передбачена відповідальність у вигляді незначного штрафу.
0xporky писал(а):5. Чи варто мені одразу при собі мати батькові документи, які підтверджують його інвалідність (маю на увазі довідку МСЕК) під час звернення до військкомату.
Звичайно, про наявність підстав для відстрочки слід повідомляти якомога раніше, тому підтверджуючі документи повинні бути напоготові.
0xporky писал(а):6. Із правової точки зору, які документи мені дадуть на підпис. Наскільки я знаю, на сьогоднішній день мобілізації нема, але чи можуть вручити документ, який зобов'язує мене з'явитись на наступну мобілізацію і чи можу я від нього відмовитись.
Вам можуть видати направлення на медичний огляд і у разі його успішного проходження, тобто визнання придатним до військової служби, можуть вручити мобілізаційний припис. Обидві ці події (медкомісія і моб. розпорядження) не будуть вважатися порушенням законодавства з боку військкомату, оскільки зазначена вище підстава для відстрочки звільняє безпосередньо від призову за мобілізацією, але не звільняє від підготовки до її можливого проведення. Якщо на дату оголошення мобілізації змін не відбулося і підстави чинні, призов військовозобов’язаного не проводиться.