Дина писал(а):І ще питання: якщо мій син не приїде до 10 листопада, які мої дії? Я повинна повідомити воєнкомат, можливо письмово, що його немає і я не маю з ним зв'язку, чи більше не втручатись в цю справу?
В більшості випадків, я раджу взаємодіяти з військкоматами якомога щільніше - шляхом письмових звернень, заяв, запитів тощо. В ситуації, що викладена на попередній сторінці, можу порадити надіслати до РВК повідомлення про те, що призовник знаходиться за межами України. В цьому зверненні вказати, що відповідно до положень частини 1 статті 36 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", військовий облік громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном (мають дозвіл на навчання, роботу, тимчасову посвідку на проживання) ведеться дипломатичними та консульськими представництвами України. На ці установи поширюється обов'язок щодо сповіщення та подальшого забезпечення прибуття до місця проживання осіб, які досягли повноліття та не мають підстав для відстрочки або звільнення від призову на строкову військову службу (ч.1 ст.36 ЗУ "Про ВОіВС"). Відповідно, районний військовий комісаріат не повинен переймати на себе вищевказані функції. Звичайно, ця порада не гарантує зняття претензій з боку РВК, але може уповільнити оголошення призовника у розшук.
Дина писал(а):Як людина дізнається, що вона у розшуку?
Це повідомляють при затриманні - в якості обґрунтування його підстав. Звичайно, можна надіслати відповідний запит заздалегідь, але в силу об'єктивних причин такий спосіб практично не застосовується.